De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent (2,35 punten) lager op 346,30 punten. De MidKap zakte 1 procent (5,18 punten) tot 525,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,4 en 0,6 procent.
,,China drukt de stemming. Het land is toch de motor van de huidige economie en als die begint te haperen hebben we grote problemen. De grondstofbedrijven gaan omlaag door de slechtere economische vooruitzichten“, zei handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.
BHP Billiton
Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de economie van China in het eerste kwartaal van 2013 met 7,7 procent is gegroeid, terwijl economen hadden gerekend op een groei met 8 procent. De economische groei in China viel vorig jaar al terug tot 7,8 procent. Dat is voor het land het laagste percentage sinds 1999.
De teleurstellende data uit China wogen op de mijnbouwbedrijven. In Londen zakten Rio Tinto en BHP Billiton respectievelijk 3,5 en 3,6 procent. In de AEX behoorden de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal tot de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 5,1 en 3,5 procent.
Goudprijs
Ook de goudprijs daalde flink door berichten dat Cyprus zijn goudvoorraad wil verkopen. Ook zijn diverse banken, waaronder Goldman Sachs negatiever geworden over goud. Gouddelver Randgold Resources leverde 8,3 procent in. De prijs van goud noteerde op 1409 dollar per troy ounce (31,1 gram). Eerder op de dag werd het edelmetaal kortstondig voor minder dan 1400 dollar verhandeld.
Defensieve fondsen deden het beter. Zo was supermarktconcern Ahold was de grootste stijger in de AEX met een plus van 1 procent en steeg Heineken 0,4 procent.
AMG
Metaalspecialist AMG maakte vlak voor het beursslot bekend een nieuwe financieel directeur te hebben gevonden. Amy Ard volgt William Levy, die 13 mei vertrekt, per direct op. Het aandeel was de grootste daler in de MidKap met een min van 3,3 procent.
De euro was 1,3080 dollar waard, ten opzichte van 1,3090 bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De zwakker dan verwachte Chinese macrocijfers woog ook op de olieprijzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,1 procent tot 88,44 dollar per vat. Brentolie zakte 2,7 procent tot 100,35 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl